fbpx

Dječja sjedalica – koja je prava za vaše dijete?

Hamax_caress_sykkelsete-1600x900_c

Jednom davno, negdje krajem 70-tih godina, kada sam imao nepune 3 godine doživio sam zanimljivo iskustvo. Iskustvo kojeg se sjećam tek iz prepričavanja na obiteljskim ručkovima. Tih smo godina živjeli u Ljubljani i kao svi pošteni Slovenci, i moji su ,bez obzira na vremenske prilike ili neprilike, na posao išli biciklom. Tog me je jutra majka posjela na ramu bicikla ili neku vrstu sjedalice koja se montirala na poprečnu cijev okvira i taman kada smo trebali krenuti, umjesto na vožnju uputili smo se najkraćim putem do asfalta. Od zaštitne opreme imali smo vunene rukavice i kapu. Nakon nekoliko minuta očekivane drame i mog plača uslijedilo je pitanje: “hoćemo li opet pokušati?”. A moj odgovor, zbog kojeg sve ovo i pišem, bio je: “Naravno, ako me nećeš opet bacit!”. Srećom, osim zaljubljenosti u bicikle i biciklizam, drugih ozbiljnijih posljedica taj događaj na mene nije ostavio.

Djeca se vole voziti s vama na biciklu, vjeruju vam, a vi im morate osigurati zaštitu i udobnost. Od mojih slavnih početaka do danas oprema se stalno usavršavala, a sigurnosni zahtjevi podignuti na puno višu razinu. Dječje sjedalice su danas kvalitetne, udobne i sigurne. Jedini “problem” je u moru ponude odabrati onu pravu baš za vaše dijete.

Hamax je skandinavski, vodeći proizvođač dječjih sjedalica, osnovan davne 1958. godine u Norveškoj. Svi njihovi proizvodi testirani su i certificirani. Sigurni su za najmlađe i zadovoljavaju sve zahtjeve koje roditelji mogu postaviti pred njih. Preporuka je da se s djetetom u sjedalici na vožnju može krenuti u dobi od 9 mjeseci, odnosno od trenutka kada dijete može samostalno sjediti.

Postoje dvije vrste sjedalica. One koje se montiraju ispred vas i one koje se montiraju na stražnji dio bicikla. U pravilu, one koje se montiraju naprijed, lakše su i imaju nosivost do 15 kilograma. Zbog svog položaja, namijenjene su za manju djecu, kojoj ne treba puno mjesta za noge. S vremenom, kako dijete raste, vama se smanjuje preglednost, a upravljivost biciklom postaje otežana.

Stražnje dječje sjedalice nosivosti su do 22 kilograma. Moja preporuka je da odaberete neku koja se montira na okvir cijevi sjedala jer su udobnije od onih montiranih direktno na prtljažnik/stražnji nosač tereta. Konstrukcija ovakve sjedalice amortizirat će sve neravnine na koje u svakodnevnom bicikliranju s djetetom nailazite.
Zaštita od upadanja nogu u žbice i prilagodljivi oslonci svakako su preporučiv dodatak koji je dio standardne opreme kod svih Hamax sjedalica. Izmjenjiva, odnosno skidiva, periva i mekana podstava sjedalice te podesivo sigurnosno remenje standard su koji bi trebalo ispoštovati. Ako je vaše dijete jedno od one djece koja lako i brzo utonu u san u automobilu, možete očekivati sličan scenarij i na biciklu. Stoga bi bilo dobro odabrati sjedalicu s podesivim nagibom naslona kako bi im glava ostala oslonjena u naslonu sjedala i nakon što zaspu.

Bitno je i nakon prve montaže sjedalicu moći lako i jednostavno skinuti i ponovno postaviti na bicikl. Uz još jedan dodatni nosač moći ćete istu sjedalicu jednostavno i brzo prebacivati s maminog na tatin bicikl ili obratno. Sreći nema kraja!

Nakon što odaberete odgovarajuću sjedalicu, i uz pomoć naših djelatnika je montirate na bicikl, bilo bi dobro da se prije vožnje s djetetom provozate s nekim teretom slične težine u samoj sjedalici kako bi se navikli na drugačije ponašanja svog bicikla. Preporučljivo bi bilo sjedalicu montirati što niže i što bliže sicu kako bi bicikl zadržao, koliko je to moguće, nisko težište prema srednjem djelu bicikla, čime bi se upravljivost i stabilnost održala na najsigurnijoj mogućoj razini.

Svakako preporučujem da obavite provjeru bicikla prije svake vožnje, pogotovo one s djetetom. Gume, kočnice, reflektirajuće elemente, svjetla i sl… Redovito servisirajte svoj bicikl u stručnom servisu, time ćete razinu sigurnosti zasigurno podići na viši nivo. I naravno, nikako ne zaboravite na kacigu za vaše dijete i za vas. Jer, koliko god sjedalica bila sigurna, kaciga glavu čuva.
Bez obzira na to što sam ja u onim gerilskim uvjetima sedamdesetih godina imao sreće, vi je nikako ne bi trebali izazivati.

[product_category per_page=”5″ columns=”5″ orderby=”menu_order title” order=”ASC” category=”sjedalica-za-bicikl”]

IZBORNIK