fbpx

Gdje trčati u Zagrebu

Gdje trčati u Zagrebu

Trčite i živite u Zagrebu? Dolazite u Zagreb i ponijeli ste tenisice? Onda vas sigurno zanima gdje trčati u Zagrebu. 

Većina trkača voli trčati na mjestima gdje mogu udahnuti barem malo čišći zrak i vidjeti nešto više drveća nego auta. Srećom, Zagreb ima dovoljno parkova pa nam takvih mjesta ne nedostaje. Donosimo pregled najboljih (i najpoznatijih) staza za trčanje te njihovih prednosti i mana.

Trčanje na Jarunu

Podloga: Asfalt
Duljina: od 6.3 do 6.5 km
Utrke: Polumaraton Ivan Starek

Jarunska staza idealna je za polumaratonske i maratonske pripreme. Veliki broj trkača trči na Jarunu čitave godine. Staza je asfaltirana čitavom dužinom. Uz stazu su postavljene ploče najboljih hrvatskih sportaša. Ako vam ponestane motivacije za vrijeme treninga dužine uvijek se možete motivirati pogledom na neku od ploča. Tijekom ljetnih mjeseci, trkači stazu koriste u jutarnjim ili večernjim satima zbog vrućina i manjka zaklona od sunca. Dok trčite, uživajte u pogledu na jezero i veslačke čamce.

Prednosti: duljina kruga, sanitarni čvorovi uz stazu, javna rasvjeta, blizina grada, u ljetnim mjesecima mogućnost kupanja nakon treninga

Nedostaci: ljeti mogućnost gužve, potreban povećan oprez zbog biciklista, na nekoliko mjesta staza prelazi preko ceste (uređeni pješački prijelaz) pa je potreban oprez, ljeti prolazite kroz rojeve komaraca i mušica.

Potrebne tenisice: Cestovne

Savski nasip

Savski nasip

Podloga: nabijeni sitni šljunak
Duljina: od 4.5 do 8.5 km
Utrke: Grawe noćni maraton
Hendrix polumaraton

Savski nasip vjerojatno je najposjećenije mjesto za trčanje u Zagrebu. Staza povezuje zagrebački most Mladosti i Jadranski most. Škole za trčanje koriste nasip za treninge što ponekad dovodi do gužve. Staza je odlična ze dužinske treninge zbog većinom mekane podloge. Južna strana staze prolazi pored jezera Bundek s kojeg uvijek dopire glazba i miris roštilja. Ako ste zaboravili dodatke prehrani, uvijek možete zgrabiti komad mesa s roštilja i dati petama vjetra. Bundek je tu i da produži stazu za dodatnih cca 1.5 km asfaltirane staze.

Prednosti: duljina kruga, mekana podloga, javna rasvjeta, blizina grada, pogled na rijeku, na izlazak ili zalazak sunca

Nedostaci: mogućnost gužve, komarci i mušice, biciklisti podižu prašinu, ponekad psi bez kontrole na stazi, nema sanitarnog čvora osim na Bundeku, snijeg se ne čisti pa staza nije upotrebljiva, nema zaklona od sunca, nema mogućnosti okrepe uz stazu

Potrebne tenisice: Za meke podloge

Maksimirske staze

Maksimir

Podloga: Zemlja i sitni šljunak
Duljina: ovisi o odabiru rute

Maksimir je vjerojatno najljepše mjesto za trčanje u Zagrebu. Čitav park je ispresijecan stazama. Većina staza prolazi kroz šumu i uz maksimirska jezera. Maksimir je odličan i za lakše trailove. Staze su većinom ravne i s laganim kratkim uzbrdicama. Nama najljepši dio staze prolazi uz obale četvrtog i petog jezera. Između dva jezera sa staze je prekrasan pogled na jezera i na vrh Medvednice u pozadini. Ako volite miris šume, mir i tišinu Maksimir je pravi izbor za vas.

Prednosti: hlad tokom ljeta, mir i tišina, sanitarni čvor na ulazu u park, mekana podloga, trening traila, nema auta i prometa

Nedostaci: zimi staze nisu za trčanje

Potrebne tenisice: Za meke podloge

Sljemenska cesta

Sljeme

Podloga: Zemlja, kamen, stijena
Duljina: ovisi o odabiru rute
Utrke: Razne undergorund trail utrke više na Gelender.hr

Za sve zaljubljenike u trail i treking, Sljeme je idealno mjesto za trčanje. Možete birati između velikog broja staza koje rangiraju od posjećenijih do zapuštenih. Vjerojatno najpoznatija staza je Bikčevićeva koja vodi od parkirališta ispod žičare do planinarskog doma Puntijarka. Staza je poprilično strma, ali i pravi izazov. Vikendom je izrazito prometna. Na Medvednici se trči kroz cijelu godinu bez obzira na snijeg, kišu i blato. Cestovni trkači mogu trčati asfaltiranom cestom ali potreban je oprez zbog prometa. Na Sljemenu se trči i noću naravno uz korištenje naglavnih lampi.

Prednosti: priroda, šuma, mir, tišina, planinarski domovi za okrepu

Nedostaci: udaljenost od grada, gužva vikendom.

Potrebne tenisice: Trail

Uz najpoznatija mjesta za trčanje u Zagrebu, postoji još puno kraćih staza kao što su Tuškanac ili Ribnjak.

[products columns=”4″ orderby=”modified” order=”ASC” ids=”22336, 22547, 111816, 111805″]
[products columns=”4″ orderby=”modified” order=”ASC” ids=”111734, 111749, 111783, 111773″]

IZBORNIK