fbpx

Gdje voziti bicikl u Zagrebu

Gdje voziti bicikl u Zagrebu

Sunce se napokon ukazalo i sanjate o vožnji vašeg ljubimca na dva kotača?
Bilo da ste početnik ili već iskusni biciklist, sigurno razmišljate o novim mjestima za vožnju…

Većina biciklista voli odlaziti na mirnija mjesta, konstantna briga o prometu i slušanje automobilskih truba nije nešto što nas uveseljava. S poznatom rečenicom “bijeg u prirodu” se sigurno možete poistovjetiti. Srećom, Zagreb je prepun mjesta na kojima možete bezbrižno okretati pedale.

Jarun

Podloga: asfalt
Duljina: 6.5km
Potreban bicikl: Cestovni
Utrke: Dukat fit biciklistička utrka , Triatlon liga Jarun

Jarunska staza vjerojatno je najprometnija biciklistička staza u gradu. Biciklistička staza ima dva smjera te je odvojena od pločnika pa vam trkači i pješaci neće smetati. Duž cijele staze postavljene su ploče najboljih hrvatskih sportaša i rasvjeta. Staza nema zaklona od sunca pa je tijekom ljetnih mjeseci preporuka ići u jutarnjim/večernjim satima. Staza kruži oko jezera pa uvijek u svoj trening možete ubaciti i plivanje.

Savski nasip

Podloga: nabijeni sitni šljunak
Duljina: 8.5km (i više, ako se odlučite produžiti prema Samoboru)
Potreban bicikl: Gravel, trekking ili MTB
Utrke: GRAVELMAN

Savski nasip trkački je prometno mjesto, ali ukoliko se odlučite produžiti nakon Jaruna – sigurno ćete moći uživati u zvuku guma i pogledu na Savu. Mjesto je izrazito blizu grada te ima javnu rasvjetu, ako vas noćne vožnje privlače. Također, pogled s nasipa daje prekrasne izlaske/zalaske sunca! Staza nema zaklona od sunca pa je tijekom ljetnih mjeseci preporuka ići u jutarnjim/večernjim satima.

Maksimir

Podloga: zemlja i sitni šljunak
Duljina: ovisi o odabiru rute
Potreban bicikl: Gravel, trekking ili MTB
Utrke: /

Park Maksimir, svima poznato mjesto zelenila u centru Zagreba. Čitav park je prepun zavojitih staza koje prolaze uz jezera. Ukoliko se odlučite voziti u ranijim jutarnjim satima, Maksimir će vas počastiti mirisom šume, prekrasnim izlaskom sunca i reflekcijama na jezerima. Gotovo 90% staza je skriveno među drvećem pa je u Maksimiru uvijek par stupnjeva manje nego u drugim dijelovima grada.

Park šuma Dotrščina

Podloga: zemlja
Duljina: ovisi o odabiru rute
Potreban bicikl: MTB
Utrke: Duatlon liga Dotrščina, MTB ZAGI

Park šuma Dotrščina, najpoznatija kao “Dotka”, pravi je XC dragulj udaljen 500m od Maksimira. Tehnički usponi, uz tehničke i izrazito zabavne spusteve, čine 90% staze. Staza je izrazito brza i zabavna, nakon dva kruga ćete sigurno zadovoljno otići kući. Biciklistička staza je dobro utabana i uglavnom označena te se nalazi u potpunosti u šumi. Dotka je poznata po svojoj vlažnoj zemlji pa niti tijekom ljeta nema prašine. Tijekom tjedna nije pretjerano posjećena pa ćete moći bezbrižno juriti u zavojima, ali vikend je potpuno suprotna priča pa treba biti na oprezu.

Sljemenska cesta

Podloga: asfalt
Duljina: 20ak km
Potreban bicikl: Cestovni
Utrke: Cener

Kada želite istestirati svoju formu usponom dužine 10km, Sljemenska cesta je tu za vas – udaljena samo 20min vožnje od centra! Sljemenska cesta je stvarno poseban doživljaj. Tijekom vožnje konstantno čujete cvrkut ptica, a 85% ceste se nalazi u šumi. Čestim odlaskom na vožnje primjetit ćete kako se izgled šume mijenja kroz godišnja doba, a penjanjem na vrh osjećat ćete se kao pravi pobjednik. Vrh je obogaćen s nekoliko planinarskih domova koji su uvijek spremni okrijepiti vas najboljom domaćom klopom. Tijekom tjedna sigurno možete uživati u mirisu i miru šume, ali tijekom vikenda je izrazito prometno.

Šumske staze na Sljemenu

Podloga: zemlja, kamen, korijenje
Duljina: ovisno o odabiru rute
Potreban bicikl: MTB
Utrke: Enduro Zagreb

Za početnike su tu makadamske staze koje prolaze šumom – Kustošijanac i Markuševac, siguran uspon i siguran spust za one koji još nisu spremni savladavati prirodne prepreke (korijenje, kamenje, uski zavoji).
Sljeme je prepuno planinarskih staza, a odnedavno i enduro biciklističkih staza.
Planinarske staze su gotovo stvorene za XC bicikle, ali preporuka je vikendom izbjegavati popularne staze (Leustek, Bikčevićeva) kako ne bi došlo do ugrožavanja planinara.
Enduro biciklističkih staza sve je više, ali za to će vam trebati dosta iskustva i brzih prolazaka na planinarskim stazama. Kada ste to savladali, spremni ste za svoju prvu enduro avanturu. XC bicikl poslužit će vam samo ako ste stvarno iskusan vozač koji zna što radi, u suprotnom će vam trebati nešto “jača zvijer” s više suspenzijskog hoda i širim gumama.

Autor: Lucija Jerbić

IZBORNIK