fbpx

Giant Fathom E Plus 1 Pro

Giant3 (1)
Giant Fathom E Plus 1 Pro

Giantov novi e-bike pokazuje domete performance hardtaila na elektro pogon.

Giant Fathom E Plus 1 Pro slika 1

Na test nam je stigao Giantov novi e-bike Fathom s plus gumama, a valja reći da se radi o najjačem elektro modelu u ponudi bez stražnjeg amortizera.   Geometrija i hod vilice upućuju na trail pedigre, a cijena od 31000 kuna govori da ne treba očekivati kompromise u izradi i komponentama. Treba reći da nešto slabiji model E plus 2  Pro ne zaostaje mnogo cijenom od 28.000,00 kuna s obzirom da ne zaostaje mnogo opremom dok dijeli isti elektro sustav.

Giant Fathom E Plus 1 Pro slika 1

S vremenom se nekako pokazalo da elektro bicikli s mnogo momenta (ovdje raspolažemo s 80Nm) ne mogu bez širokih guma, pa je postao standard ugraditi Plus gume. Giant tako  nudi 27.5 ili 29 inčnu verziju bicikla, a na njih ugrađuje odlične Maxxisove Forekaster gume šrine 2.6 inča. To također ne bi bilo moguće bez Boost standarda glavčina (110×15/148x12mm).

Giant Fathom E Plus 1 Pro slika 2

Naš testni Fathom došao je s 27icama što je prirodnije s obzirom na prosjek visine vozača u redakciji.

Giant Fathom E Plus 1 Pro slika 3

Sustav motora, baterije i tipkala (RideControl ONE) djelo je suradnje Gianta i Yamahe.  To se prvenstvemo odnosi na  Syncdrive Pro motor dok je Giant razvio aplikaciju (E-bike app)za smartphone gdje možete podešavati snagu, koristiti fitness programe i nadzirati vlastito zdravlje. Baterija je kapaciteta 500Wh i skrivena je u donjoj cijevi okvira, pa je sve teže razlikovati elektro bicikle od klasičnih.

Giant Fathom E Plus 1 Pro slika 4

U vožnji na raspolaganju imamo 11 stupnjeva prijenosa (XT Shadow+) dok snagu pomoći iz motora možemo regulirati u koracima tipkama na volanu. Mogućnost preciznog doziranja snage  elektro motora u širokom rasponu Giant naziva 360%, a za to je potrebno poslužiti se e-bike aplikacijom na telefonu.  Tamo se otvaraju negraničene mogućnosti igranja i podešavanja snage prema vlastitim trenutnim potrebama.

Giant Fathom E Plus 1 Pro slika 5

Iako preferiramo elektro full sus bicikle, na brdskim stazama Medvednice Fathom je pokazao da je na svom terenu. Čvrsto na zemlji s odličnim, širokim gumama činilo se kao ga ništa ne može izbaciti iz putanje. Pomična cijev sjedala učinila je svoje da se maksimalno uživimo  vožnju, a Revelation vilica preuzela je čvrsto nezahvalan posao u svih 120mm hoda. Motor radi glatko, bez iznenađenja i trzanja, a oprema to vrlo dobro prati.

Giant Fathom E Plus 1 Pro slika 6

Fathom je jedan od rijetkih hardtail e-bikeova koji nas se dojmio unatoč visokoj cijeni. Brz, agilan i ukopan na stazu pruža mnogo bezbrižne zabave. Ako si ga možete priuštiti svakako preporučamo probu.

Izvor: Biker

IZBORNIK