fbpx

KAKO POSTAVITI SVOJ ELEKTRO BICIKL ZA VOŽNJU!

howto_setup_your_emtb_banner1

Važno je pravilno postaviti E-MTB kako biste izbjegli ozljede i uživali u svom iskustvu u vožnji. Evo nekoliko jednostavnih pravila za postavljanje vašeg E-MTB-a.

Visina sjedala

Nekoliko je metoda koje možete slijediti kako biste precizno odredili i postavili visinu sjedala:

Metoda od pete do pedale

Ovo je najčešća metoda. Dok sjedite na svom biciklu (možda ćete se morati nasloniti na zid ili se pridržati za stol ili stolicu), stavite jednu petu na papučicu i zavrtite se unazad kako biste došli do položaja od 6 sati. Koljeno bi vam trebalo biti ravno. Ako vam je koljeno savijeno, podignite visinu sjedala (u malim inkrementalnim podešavanjima). Ako peta izgubi kontakt s papučicom, spustite sjedalo.

Metoda 109%

Ova se metoda oslanja na formulu zasnovanu na opsežnim studijama koje tvrde da je idealna visina sjedala za većinu ljudi jednaka 109 posto insema. Insamam se mjeri udaljenost od međunožja do zemlje. Da biste to izračunali, stanite uz zid s debelom knjigom između nogu. Označite vrh knjige na zidu i izračunajte udaljenost do tla. 109 posto ove udaljenosti je vaša visina sjedala, mjereno od osovine papučice, do vrha sjedala. Ova je metoda izvorno formulirana za cestovne bicikle, pa je smatrajte početnom ili približnom točkom. Možete precizno prilagoditi svoju visinu sjedala za maksimalnu udobnost.

Udaljenost između sjedala i volana (duljina lule volana):

Osim visine sjedala, važno je odrediti i udaljenost između sjedala i upravljača. Jedan način da se to utvrdi je postavljanje lakta na vrh nosa sjedala i savijanje podlaktice i ruke prema vašem upravljaču. Prsti bi trebali samo dodirnuti ručicu, uz stabljiku. Zapamtite, ovo je samo približna metoda. Duljina lule volana utječe na položaj za vožnju na vašem E-MTB. Duža lula volana će vas više ispružiti i možda je bolja za XC vožnje. Kraća lula volana daje kompaktniji i kraći položaj tijela, što može biti bolje za agresivniju stazu.

Visina upravljača

Visina upravljača vrlo je osobna i stvarno ovisi o vašem stilu vožnje i udobnosti. Za dobro početno određivanje prave visine za vas, stanite na pod pokraj prednjeg kotača. Ručica upravljača trebala bi biti točno oko razine kuka. Opet, točna visina doista ovisi o vašem stilu vožnje i udobnosti, tako da ćete htjeti napraviti dodatna podešavanja da biste pronašli ono što najbolje radi za vas. Neki vozači vole visinu sjedala koja je ujednačena s upravljačem, drugi postavljaju volane znatno ispod njihove visine sjedala. Dropper cijev sjedala također je faktor koji nudi mogućnost podešavanja visine sjedala dok vozite, ovisno o terenu.

Dok eksperimentirate kako biste pronašli savršene postavke za svoj bicikl i stil vožnje, uvijek je najbolje posjetiti ovlaštenog Giant servisnog partnera kako bi vam pomogli da postavite svoj E-MTB za optimalnu udobnost i performanse.

[product_category per_page=”12″ columns=”6″ orderby=”menu_order title” order=”ASC” category=”elektro-hibridni-bicikli”]

IZBORNIK