3. kolo GIANT Slavonske brdsko biciklističke lige

Utrka kroz godine

Tijekom godina utrka je mijenjala svoj format, ali neke osnovne karakteristike su ostale iste: start u Velikoj, najvećem mjestu na južnim obroncima Papuka te, nakon point-to-point ili uphill vožnje, cilj negdje na samoj planini. Zadnje 4 godine utrka se vozi u svom sadašnjem formatu, kao 16 km dugačak uphill od zgrade Parka prirode u Velikoj do cilja na ulazu u vojnu bazu na Papuku. Većina trase ide makadamskom cestom, nekoliko je kratkih tehnički jednostavnih spusteva, dok je ostatak staze uspon s prosjekom od 4%, a visinska razlika između starta i cilja je 680 metara. Nažalost, zbog vojne baze nije se moguće popeti na sam vrh planine (953 metra nadmorske visine), ali to ništa ne umanjuje dojam i težinu uspona (cilj utrke je 10-ak metara niži od samog vrha).

60. natjecatelj iz četiri zemlje

Od samih početaka Slavonske brdsko biciklističke lige utrka je u njenom kalendaru, a ove sezone radilo se o 3. kolu. Osim „uobičajenih sumnjivaca“ iz klubova članova Slavonske biciklističke udruge, koja organizira Giant SBBL (BK Osijek2010, BBK Požega, BK Maraton Team Donji Miholjac, BK Bor Virovitica, BK Slatina, BK Festung Slavonski Brod, BK Našice i BK Lood Orahovica), nastupili su i natjecatelji iz Zagreba te gosti iz Bosne i Hercegovine, Mađarske i Crne Gore. Ukupno je na startu bilo 60 natjecatelja.

Carević iznenandio Skuzina

Giant SBBL, a samim time i ova utrka kao sastavni dio Lige, podijeljena je u 8 kategorija. Najveća borba vođena je u najjačoj elite kategoriji, u kojoj je Crnogorac iz Pljevlja XC Teama, Goran Carević, iznenadio domaćeg favorita i jednog od najboljih hrvatskih brdskih biciklista, Mateja Skuzina. Većinu staze vozili su zajedno, da bi se u finišu Carević odvojio i na strmom završnom dijelu uspona ostvario uvjerljivu pobjedu. Skuzinu ove godine Giant SBBL više služi kao dobra priprema za utrke XCO Kupa, također je u tjednu prije utrke imao čitav niz vrlo napornih treninga, ali to nikako ne umanjuje odličnu vožnju i zasluženu pobjedu Carevića. Treće mjesto u kategoriji elite osvojio je Saša Jeftinić iz BGK Tuškanac, koji trenutno vodi u ukupnom poretku Lige.

Paula Vrdoljak odlična

Od ostalih kategorija treba izdvojiti odličnu vožnju Paule Vrdoljak (Škola biciklizma Zagreb), koja je u svom debitantskom nastupu u Giant SBBL ostvarila vrlo uvjerljivu pobjedu u kategoriji žene, ispred Barbare Horvat (BK Našice) i Marijane Leko (BBK Požega). Vrlo zapažen nastup imao je i Goran Stijak (BK Kastel Banja Luka) u kategoriji veteran B, koji je u ukupnom poretku zauzeo 3. mjesto, odmah iza Carevića i Skuzina.

 

Pobjednici u ostalim kategorijama su: Tvrtko Ergović (BK Festung) – juniori, Dejan Gavrić (BK Kastel) – kadeti, Ivan Adžić (BK Našice) – veteran A, Krešimir Pavičić (BBK Požega) – veteran C te Kristijan Šipek (BK Bor) – sport.

 

Sljedeća utrka Giant SBBL, u organizaciji BK Festung, održava se 20. svibnja na Dilj-gori iznad Slavonskog Broda. Riječ je o XCO utrci na poznatoj stazi „Šuma Striborova“.