U nedjelju, 18. lipnja, održano je 5. izdanje Adria Bike Maratona Plitvice 2017!

Ukupno 693 biciklistica i biciklista iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Belgije završilo je nedjeljnu utrku koja se vozila na tri različite dužine staza. Easy staza bila je duga 33 kilometra s visinskom razlikom od 500 metara. Classic staza 49 kilometara te 1000 metara visinske razlike dok je najduža staza bila ona od 70 kilometara i ukupne visinske razlike 1400 metara.

Najduža i najteža staza bila je namijenjena najspremnijim biciklistima pa su se tako na njoj vodile i najzanimljivije i najneizvjesnije borbe. Najspremniji bio je iskusni slovenski maratonac Lenart Noć, koji je, sudeći prema rezultatu, bio bez konkurencije. Lenart je pobijedio, kako u svojoj Master kategoriji, tako i u ukupnom poretku. Tek desetak minuta nakon njega u cilj je ušao drugoplasirani, Hrvat Ivica Mesarić, nakon kojega su u cilj počeli pristizati i ostali, među kojima i ukupno trećeplasirani Tomislav Nemet.

Nemet je pobijedio u kategoriji Men, dok je isto na najdužoj stazi uspio i Slovenac Peter Vesel u kategoriji Grand Master. Na najdužoj stazi ukupno je nastupilo 146 biciklistica i biciklista među kojima je bila i naša jedina profesionalka Mia Radotić koja je deklasirala žensku konkurenciju i osigurala još jedan trofej!

Classic staza pripala je Hrvatu Daliboru Babiću iz kategorije Men kojem su, sve do cilja, za vratom bili prvoplasirani iz kategorije Master, Belgijanac Jorgen Huybrechts te susjedi iz Bosne i Hercegovine, Irvih Hušić i Haris Puškar koji su osvojili drugo i treće mjesto u kategoriji Men.

U kategoriji Grand Master, itekako uvjerljivo, pobijedio je Milan Vrban. Vrban je konkurenciju u potpunosti deklasirao pa je drugoplasirani iz kategorije zaostao za više od više 12 minuta. U konkurenciji žena pobijedila je Slovenka Teja Plantak, no drugoplasirana Majda Horvat bila je vrlo blizu. Trećeplasirana bila je Maja Ena Ljuba.

Classic staza bila je najprometnija, naime na njoj je nastupilo 271 biciklistica i biciklista. No, skoro pa identičan broj, točnije 269, nastupilo je i na Easy stazi na kojoj je ukupnu, ali i pobjedu u kategoriji Men, odnio Edin Čavšević iz Bosne i Hercegovine. Hrvati Ivan Bašić i Goran Vučica pobijedili su u kategorijama Master i Grand Master, a Jelena Čališ iz Bosne i Hercegovine je u kategoriji žena!

Saša Somek odnio je pobjedu u kategoriji tonaša, tj. biciklista koji bez bicikla prelaze 100 kilograma! Od ukupno 33 biciklista u kategoriji tonaša Someku je najbliži bio Ivan Puškarić koji je kasnio nešto više od minute.

Ovogodišnje izdanje Adria Bike Maratona Plitvice postiglo je svoj cilj. Ponovno se na jednom mjestu okupio velik broj biciklistica i biciklista koji su došli uživati u predivnoj prirodi i na utrci koja svojom organizacijom nadilazi okvire Hrvatske. Proveli smo se sjajno i veselimo se slijedećem druženju.