U Sutivanu se i ove godine 'vatao vitar'

Fantastična organizacija

Nakon prošlogodišnjeg izdanja ove su nas godine uistinu ugodno iznenadili. Ekipa iz organizacije cijeli je događaj digla na viši nivo te se može reći da je, u organizacijskom dijelu, rame uz rame s već poznatim velikim utrkama koje pratimo. Novosti koje su nas ugodno iznenadile, između ostalih su: raspis utrke, on line prijave, startni paket s osiguranim smještajem i prijevozom na utrku, popuste na transfere koji nisu u paketu i još mnoge pogodnosti. Natjecatelji, stanovnici te posjetioci Brača, mogli su uživati u bogatoj expo zoni na kojoj ste mogli zamijetiti i nas. Pridodate li tome još i ljepote Sutivana te otoka Brača, doživljaj je, za nas strastvene ljubitelje biciklizma i svega 'biciklističkog', bio savršen.

Dario Rocco - Uvati vitar 2018

Tijek utrke

Utrka je započela u 11 sati zatvorenom vožnjom uz samu obalu, no ubrzo su se sigurnosna vozila sklonila u stranu pa su natjecatelji, posebice oni spremniji, podigli tempo vožnje. Već prema profilu staza, bilo je vidljivo da će prvi dio obilježiti duži uspon, no bez obzira na to svakako treba istaknuti kako staza dužine 38 kilometara i 835 metara uspona nije bila monotona već je, dapače, imala sve što jedna staza XC maratona treba imati. Od početnog ravnijeg dijela, nešto šireg makadamskog uspona, singletrack tehničkog spusta, na kojem su problema imali čak i oni s full suspension biciklima, pa sve do nešto strmijih uspona na kojima je trebalo dobro se pomučiti ili pak onih na kojem su, prije svega zbog rastresite podloge i nagiba problema imali i najžilaviji... Jednostavno, staza je bila šarolika, rekao je jedan od sudionika. Završetak staze nudio je valovit teren i prekrasne stazice uz same plaže.

Uvati vitar 2018

Noviteti na stazama

Na utrci su se 'vatala tri vitra' tj. bilo je moguće odabrati ukupno tri dužine staze: Bonaca (18 kilometara i 286 metara uspona), Vitar (38 kilometara i 835 metara uspona) i Bura (70 kilometara i 1600 metara uspona).

"Staze smo u odnosu na proteklu godinu izmijenili gotovo u potpunosti. Čak 80% staza je promijenjeno što smo učinili zahvaljujući maksimalnim naporima, ali i brojnim volonterima i konkretnoj podršci Turističke zajednice Sutivan, Općina Sutivan, Supetar i Milna, ali i komunalnom poduzeću Sutivan čiji djelatnici predvođeni našim Davorom su junački podnijeli velik dio organizacijskog tereta" nakon utrke rekao je zadovoljni Rocco te najavio kako će već iduće sezone utrka donijeti još više noviteta koji se već sada marljivo i pomno pripremaju.

Uvati vitar 2018

Uspon 15km prije cilja Matjažu Budinu donio pobjedu

Na najdužoj i zasigurno najtežoj stazi pobjede su odnijeli Paula Vrdoljak i Slovenac Matjaž Budin . Matjaž nakon utrke nije mogao sakriti oduševljenje te je izjavio:
"Prvi put sam ovdje, prošle godine nisam vozio utrku tako da mi je iskreno žao jer ovako lijep maraton nisam nikada u životu vozio". Dodao je kako su ga posebno oduševili pogledi, a pogotovo oni kada su se biciklisti spuštali s Vidove gore.
"Izdvojio sam se sa Šangulinom (Robert Šangulin) i Pokupcem (Zvonimir Pokupec) odmah na početku utrke, a nakon što je Pokupec pao na spustu, Šangulin i ja vozili smo zajedno sve do petnaestak kilometara prije cilja kada sam na strmijem usponu dodatno pojačao te se odlijepio od njega što je bilo dovoljno za pobjedu"
, rekao je Budin o pobjedi kojom je nastavio niz odličnih rezultata na Hrvatskim utrkama koje je postizao tijekom karijere.
Na stazi srednje dužine, na kojoj je konkurencija bila itekako brojna, pobjede su odnijeli Josipa Papec i Marin Pejdo . Renata Ogrizek i Jere Lukšić bili su pak najbrži i najspretniji na najkraćoj stazi.

Paola Vrdoljk - Uvati vitar 2018

Velike čestite svima i vidimo se sljedeće godine!
#RideLife
www.uvati-vitar.hr
www.biker.hr