fbpx

Srce Velebita – uspon na Tulove grede (10.-12.9.)

51227934742_47e6a941e1_h

Srce Velebita- Uspon na Tulove grede (10. – 12.9.) već prvi dan, u petak 10.9., nudi novi izazov bike & hike Sveto Brdo, po mnogima najljepši vrh Velebita. Biciklima se vozi jednom od novo probijenih šumskih cesta nakon čega slijedi uspon do skloništa Dušice te dva sata napornog uspona na Sveto Brdo gdje najupornije čeka nagrada- nezaboravan 360˚ pogled na obalu i mnogobrojne otoke Jadranskog mora s jedne strane te unutrašnjost Like s druge strane.

Svaki dan sudionici biciklijade mogu birati između tri ponuđene biciklističke ture, od kojih je jedna uvijek kombinacija bicikliranja i planinarenja. Tako u petak 10.9. sudionici mogu birati i laganu obiteljsku stazu Suvajski bunari (35 km) te tešku stazu Mile vode (65 km). U petak u 21h kreće i noćna tura Velebitski šišmiši- 20 km šumskim putem u podnožju Velebita uz rasvjetu s bicikla je nezaboravan doživljaj kojeg se dugo pamti.

Subota, 11.9. je već tradicionalno rezervirana za najpopularniju turu Winnetou kojom se Majstorskom cestom, zaštićenim kulturnim dobrom, dolazi do prijevoja Mali Alan nakon kojeg slijedi spust na more i povratak kombijima. U subotu sudionici mogu izabrati i laganu obiteljsku stazu Zir (35 km) uz mogućnost pješačkog uspona na sam vrh ili bike & hike Tulove grede (45 km), jedan od najljepših i najčešće fotografiranih vrhova Južnog Velebita.

U subotu 11.9. iza 14h na Izletištu Cvituša GIANT nudi:

  • besplatan pregled bicikala svim vlasnicima Liv i Giant bicikala GIANT u šatoru uz prethodnu najavu na info@giant.hr do 9.9.2021.
  • kratak tečaj Želim znati više- servisna radionica na kojoj ćete naučiti popraviti lanac, zamijeniti zračnicu, slagati tubeless… Zbog ograničenog broja polaznika radionice potrebno se unaprijed najaviti na info@giant.hr do 9.9.2021.

Po završetku subotnjih tura svi se sudionici okupljaju na Izletištu Cvituša gdje se nude razni lički gastro specijaliteti uz živu glazbu, a organizirana je i prodajna izložba ličkih OPG-ova.
OPG Raspjevane koze nudi prvoklasni kozji sir i posebno izrađene sapune od kozjeg mlijeka baš kao i domaće ljekovite napitke protiv kašlja koji će dobro doći u zimskim danima.
Destilerija Pavelić nudi vrhunske rakije i likere proizvedene na tradicionalan način. Posebno će vas iznenaditi povezanost rakije od kruške jesenke (tepke) i carice Marije Terezije koja je naredila svim hrvatskim kućanstvima u dijelu Habsburške monarhije da moraju posaditi jedno stablo sorte kruške zbog zdravlja i nataliteta, a one koji su se oglušili na tu naredbu žandari su pretepli (istukli) pa je ova kruška tako dobila naziv tepka. Vjerujemo da ova jedinstvena autohtona kruškovača može i danas pomoći tim više što se na Izletištu Cvituša dočekuju i najljepše večeri uz vatru na otvorenom kaminu pod nebom s tisućama zvijezda i pogledom na brdo Cvituša.

Detaljne informacije, GPX tragovi trasa, prijavni obrasci za biciklijadu i Utrku se nalaze na www.srcevelebita.hr

IZBORNIK