fbpx

Vozite kroz život, vozite Giant

Header-Giant-Shop

Tijekom posljednjih 40 godina, mi u GIANTU uznapredovali smo daleko od svojih proizvodnih korijena i diljem svijeta postali sinonim za kvalitetne bicikle i biciklističku opremu. S više od 50.000 maloprodajnih partnera diljem svijeta, želja nam je inspirirati avanturistički duh kod svih vozača, od rekreativnih do natjecatelja.

GIANT, poznati tajvanski proizvođač bicikala, gotovo pola desetljeća dominira tržištem te je najveći proizvođač bicikala na svijetu. Proizvodni pogoni širom svijeta, vrhunska tehnologija te stručni i iskusni djelatnici učinili su GIANT najvećim svjetskim izvoznikom ljubimaca na dva kotača…

GIANT bicikli osvajaju svjetska prvenstva. Osvajaju i nagrade za dizajn. No što je najvažnije, osvajaju srca vozača koji žele biciklizam učiniti dijelom svojih života. Mi u GIANTU podržavamo taj odabir jer mislimo da on čini svijet boljim…

Kako je sve počelo?

Davne 1971. godine kada je zbog posljedica razornog tajfuna japanski poduzetnik King Liu ostao bez ondašnjih izvora prihoda, odlučio se za riskantan pothvat koji bi ga mogao ponovno uspraviti na noge. Okupio je partnere te s tek nešto više od 100 tisuća američkih dolara 1972. godine osnovao Giant Manufacturing i započeo s proizvodnjom bicikala za vodeće svjetske biciklističke tvrtke, što će se kasnije pokazati unosnim poslom.

Veliki proboj na tržište uslijedio je već 1977. godine suradnjom sa Schwinn biciklima. Budući da je u SAD-u prodaja bicikala uvelike porasla, GIANT je postao njihov ključni dobavljač. No, ubrzo, GIANT se suočio s krizom jer se Schwinn okrenuo drugim proizvođačima. To je bila idealna prilika da King Liu u potpunosti preuzme GIANT i započne s proizvodnjom vlastite marke bicikala šireći svoje poslovanje u Europi, ali i SAD-u.

Netom nakon toga, 1981. rođen je GIANT, a razni modeli bicikala preplavili su svjetsko tržište. Deset godina kasnije GIANT osniva podružnicu u Kini, udružuje se sa Shanghai Phoenixom i tako „cementira“ svoje mjesto najvećeg svjetskog proizvođača bicikala.

Tehnologije i inovacije

Gledajući bogatu povijest GIANT-a svakako treba istaknuti nekoliko inovacija koje su znatno utjecale ne samo na daljnji razvoj bicikala nego i biciklizma.
GIANT-ova je vještina u proizvodnji kvalitetnih bicikala s laganim čeličnim okvirima kao i njihova pristupačna cijena omogućila velikom broju ljudi novo biciklističko iskustvo.

1987. godine predstavljen je Cadex 980 C, (karbonski) bicikl s okvirom od ugljičnih vlakana i s aluminijskim spojnicama cjenovno dostupan svima. Bila je riječ o laganom biciklu, otpornijem na udarce što je ujedno rezultiralo ugodnijom vožnjom.

Već 1995. godine GIANT se probio u svijet brdskog biciklizma te postao pokrovitelj prvog tima na svjetskom prvenstvu, a Giant Maestro Suspension podigao je ljestvicu za vožnju i utrke izvan ceste na novu razinu. 2004. godine Maestro postaje ovjes s 4 karakteristične okretne točke koje su omogućile učinkovitiji prijenos snage, neutralizaciju sila pedaliranja i kočenja te potpunu aktivnost ovjesa na svim vrstama terena.

1997. godine GIANT je proizveo prvi cestovni bicikl s nagnutom gornjom cijevi i kompaktnim stražnjim trokutom što je omogućilo veću čvrstoću, bolje upravljanje i smanjenje težine. Bolje ulaženje u zavoje, optimalnija ubrzanja i vrhunska aerodinamika Giant Total Compact Road bicikla nekoliko je puta dovela vozača tima ONCE na pobjedničko postolje Tour de France, a TCR je postao Giantov najpoznatiji model i jedan od najprodavanijih modela bicikala općenito.

2008. godine predstavljen je prvi biciklistički samostalni brend, Liv, od žena za žene. Riječ je o ženskoj liniji bicikala koji su projektirani na način da svojom geometrijom i izvedbama savršeno odgovaraju ženama i ženskoj anatomiji. Geometrija okvira, snažna ugljična vlakna te kotači od 27.5 inča (od 2014.) ubrzo su se našli na tržištu te razveselili pripadnice ljepšeg spola.

I dan danas nove generacije GIANT bicikala su sve lakše, ali i aerodinamičnije od prethodnih, zahvaljujući suvremenim tehnikama proizvodnje koje svaku biciklističku disciplinu nastoje odmaknuti nekoliko koraka ispred konkurencije.

IZBORNIK